top of page

1a sessió. Corporeïtat i Resistència 2.

EBENT, 10 ANYS EN ACCIÓ (N) 

Sessió comissariada per Carlos Pina i Manuel Morales

del 15 al 30 de gener de 2021

ebent.eu

Des de l’any 2001, en què va néixer eBent, i fins avui, l’oferta d’activitats relacionades amb l’art d’acció s’ha multiplicat notablement a tot l’Estat espanyol. L’any 2003 vam trencar totalment amb la línia seguida fins llavors, amb una nova organització i uns objectius diferents i més ambiciosos. Vam plantejar un festival més arriscat i més obert i considerem que el temps ens va donar la raó. No només va haver-hi un salt quantitatiu pel que fa al públic, sinó que hi va haver un salt qualitatiu en haver aconseguit atreure un públic que no s’havia acostat anteriorment a la performance i en haver incorporat a primera línia a joves artistes i a dones, que havien estat tradicionalment menystinguts.

A més, el nou plantejament del festival va permetre un diàleg més intens i interessant sobre la teoria i la pràctica de l’acció, dotant al festival d’una línia comissarial clara i coherent, més compromesa amb la pràctica actual de la performance i menys conservadora. Per a nosaltres, la intenció i la línia programàtica del festival va tenir, doncs, un fort component ideològic.

A partir de la tercera edició, vam considerar que ja no ens havíem d’estar preguntant què era la performance, ni tan sols quins eren els seus límits. El que volíem plantejar era fins on volíem que arribés. A partir d’aquesta premissa vam buscar d’establir una línia discursiva més oberta, interdisciplinària, coherent i, alhora, més propera; una línia que, sortint de la performance, travessés les seves fronteres per barrejar-se amb altres pràctiques com ara la instal·lació, la intervenció urbana, la poesia, la música, la dansa o l’escultura, entre altres, i que encara anés més lluny i travessés les fronteres de l’art, per envair el terreny de l’antropologia o la sociologia.

Tot reconeixent la importància de la història de la performance dins del panorama de l’art contemporani, crèiem que no ens havíem de quedar estancats en una noció única i unívoca, més preocupada per la puresa del “gènere” que per l’experimentació que els nous mitjans i la dissolució de les fronteres entre les diferents arts permeten avui en dia. Des d’eBent, volíem ajudar a trencar els motlles, a vegades massa estrets, que sovint ens vénen imposats per la història de l’acció i afegir-hi el convenciment que la performance s’ha d’entendre més enllà de l’estricte marc de l’art, passant per tots els àmbits de la cultura.

Carlos Pina i Manuel Morales

Duració: 75'00"

Realizadors vídeo: Manuel Morales i Carlos Pina

 

"EBent, 10 anys en acció (N)" inclou les següents accions:

· PERE NOGUERA - "Plural exclusiu" - 2005

· CARME VIÑAS - "(Por) ofuscación" - 2006

· PEP AYMERICH - "On és?" - 2003

· BEATRIZ SILVA I AMAIA ATORRASAGASTI - "Contagiar-contaminar 6, 4º dervich" - 2003

· ANNE SEAGRAVE - "Jamais vu" - 2005

· LOS TORREZNOS - "La noche electoral" - 2010

· JULIA PUYO, CARMEN LÓPEZ I TATIANA MUTILVA - "En boca cerrada no entran moscas" - 2009

· PERE SOUSA - "Poemes fonètics" - 2004

· ERIKA MABEL JARAMILLO - "Miel mi-él" - 2003

· MANUEL MORALES - "La Caja Encendida: el espíritu de la televisión" - 2004

· MARÍA MARTICORENA - "Polifonía dejarme las uñas" - 2006

· MARIA COSMES - "Manual of elegancy and efficiency always and ewerywhere" - 2009

· PACO NOGALES - "Tóxico (reloaded)" - 2010

· ESTHER FERRER - "Hablar por andar o andar por hablar" - 2004

Pere Noguera
Carme Viñas
Pep Aymerich
Beatriz Silva i Amaia Atorrasagasti
Anne Seagrave
Los Torreznos
Julia Puyo, Carmen López i Tatiana Mutilva
Pere Sousa
Erika Mabel Jaramillo
Manuel Morales
Maria Marticorena
Maria Cosmes
Paco Nogales
Esther Ferrer
bottom of page