top of page

2a sessió. Corporeïtat i Resistència 2.

EBENT, 10 ANYS EN ACCIÓ (I) 

Sessió comissariada per Carlos Pina i Manuel Morales

del 5 al 19 de febrer de 2021

ebent.eu

Des de l’any 2001, en què va néixer eBent, i fins avui, l’oferta d’activitats relacionades amb l’art d’acció s’ha multiplicat notablement a tot l’Estat espanyol. L’any 2003 vam trencar totalment amb la línia seguida fins llavors, amb una nova organització i uns objectius diferents i més ambiciosos. Vam plantejar un festival més arriscat i més obert i considerem que el temps ens va donar la raó. No només va haver-hi un salt quantitatiu pel que fa al públic, sinó que hi va haver un salt qualitatiu en haver aconseguit atreure un públic que no s’havia acostat anteriorment a la performance i en haver incorporat a primera línia a joves artistes i a dones, que havien estat tradicionalment menystinguts.

A més, el nou plantejament del festival va permetre un diàleg més intens i interessant sobre la teoria i la pràctica de l’acció, dotant al festival d’una línia comissarial clara i coherent, més compromesa amb la pràctica actual de la performance i menys conservadora. Per a nosaltres, la intenció i la línia programàtica del festival va tenir, doncs, un fort component ideològic.

A partir de la tercera edició, vam considerar que ja no ens havíem d’estar preguntant què era la performance, ni tan sols quins eren els seus límits. El que volíem plantejar era fins on volíem que arribés. A partir d’aquesta premissa vam buscar d’establir una línia discursiva més oberta, interdisciplinària, coherent i, alhora, més propera; una línia que, sortint de la performance, travessés les seves fronteres per barrejar-se amb altres pràctiques com ara la instal·lació, la intervenció urbana, la poesia, la música, la dansa o l’escultura, entre altres, i que encara anés més lluny i travessés les fronteres de l’art, per envair el terreny de l’antropologia o la sociologia.

Tot reconeixent la importància de la història de la performance dins del panorama de l’art contemporani, crèiem que no ens havíem de quedar estancats en una noció única i unívoca, més preocupada per la puresa del “gènere” que per l’experimentació que els nous mitjans i la dissolució de les fronteres entre les diferents arts permeten avui en dia. Des d’eBent, volíem ajudar a trencar els motlles, a vegades massa estrets, que sovint ens vénen imposats per la història de l’acció i afegir-hi el convenciment que la performance s’ha d’entendre més enllà de l’estricte marc de l’art, passant per tots els àmbits de la cultura.

Carlos Pina i Manuel Morales

Duració: 72'00"

Realizadors vídeo: Manuel Morales i Carlos Pina

 

"EBent, 10 anys en acció (I)" inclou les següents accions:

· MATEI BEJENARU - "Strawberry fields forever" - 2002

· DESIRÉE PALMEN - "Dummy child" - 2006

· MARTÍN RENTERÍA - "Apología de la violencia" - 2003

· LEZLI RUBIN-KUNDA - "Down to earth" - 2003

· DENIZ AYGÜN - "1000 bales" - 2006

· HM2T - "21 grammes / part 3" - 2004

· IRMA OPTIMIST - "Optimization of posmodern" - 2003

· EDWIGE MANDROU - "Confidence 1" - 2005

· YOUNGSOON CHO - "Dry fish" - 2007

· SYLVIE COTTON - "Posture" - 2002

· ALASTAIR MACLENNAN - "Thyme mite II" - 2006

· RAÚL NARANJO - "El ofertorio" - 2004

· NEZAKET EKIZI - "Hullabelly for turkish women" - 2004

· YAN DUYVENDAK - "My name is Neo (for fifteen minutes)" - 2007

Matei Bejenaru
Desirée Palmen
Martín Rentería
Lezli Rubin-Kunda
Deniz Aygün
HM2T
Irma Optimist
Edwige Mandrou
YoungSoon Cho
Sylvie Cotton
Alastair MacLennan
Raúl Naranjo
Nezaket Ekizi
Yan Duyvendak
bottom of page