top of page

6a sessió. Corporeïtat i Resistència 2.

TWO CUPS OF FREEDOM TO DRINK ANYTIME / DUES TASSES DE LLIBERTAT PER PRENDRE EN QUALSEVOL MOMENT / DOS TAZAS DE LIBERTAD PARA TOMAR EN CUALQUIER MOMENTO/// 

Jordina Ros i Pere Estadella

del 30 d'abril al 14 de maig de 2021

Jordina Ros i Pere Estadella presenten a La Grey dins del cicle Corporeïtat i Resistència 2, una performance ideada per ser contemplada en vídeo, on l'acció esdevé amb elements sonors i de muntatge. Two Cups of Freedom to Drink Anytime desborda acció creativa sense normativa, fins i tot dins del gènere artístic on es troba ubicada.

 

No és fàcil donar-li importància a les sensacions que ens produeix l'art, quan no es troba engabiat en el món de les paraules que fan història. Però si alguna cosa té la performance, és reptar a l'espectador a assolir una certa relaxació davant el constant moviment de fronteres estètiques, emocionals i conceptuals que ofereix dins de l'art contemporani.

 

Tot és tan jove encara, en aquest mitjà d'expressió artística! No oblidem que la performance i el vídeo, al començament dels anys seixanta del segle passat no tenien un lloc definit dins de la institució art. Gràcies a això, encara conserven una certa frescor marginal, a més a més d'oferir infinites maneres de narrar sense lleis aristotèliques. Quelcom molt evident en aquestes accions, on no és el mateix prendre's una tassa de llibertat amb la Jordina o amb el Pere.

 

Totes dues comparteixen espai, i són articulades en el temps de la narració videogràfica, que ajuda a deslligar una de l'altra i a emfatitzar les diferències, però alhora a unificar-les. Em penso que aquesta utilització de la imatge, és un vehicle per mostrar que la mateixa cosa pot esdevenir de mil maneres diferents. Pots prendre tantes tasses com vulguis, a través de la Jordina, del Pere o d'un mateix, perquè totes dues funcionen com a metàfora de la psicologia del propi ésser en un moment determinat.

 

Two cups...  té quelcom que pot recordar a una posada en escena teatralitzada, potser perquè el teatre contemporani també s'ha emmirallat en la performance. Però el que fan Jordina Ros i Pere Estadella, és presentar un híbrid situat en l'intermedi de diferents llenguatges: el dramàtic, el sonor, el poètic i el visual, que aconsegueix una introspecció psíquica amb tocs filosòfics, sobre el temps viscut i la necessitat de deslligar-se del pes del passat en Pere Estadella. I el text poètic, els sons, la veu i l'acció plàstica i constructiva que viu en Jordina Ros l'alliberament a través d'un aïllament autoimposat.

 

En el treball de la Jordina i el Pere sempre hi ha un desafiament cap al públic, perquè prengui partit sobre que li és mostrat: acceptació o rebuig. Encara que és impossible, ja que no existeix cap dualitat en l'experiència de la vida, tampoc en la de la performance.

 

Lídia Porcar

TWO CUPS OF FREEDOM TO DRINK ANYTIME de JORDINA ROS i PERE ESTADELLA (2021)

15'34"

Càmera: David Pallarès

Música: Pol Ros

Jordina Ros i Pere Estadella
Jordina Ros i Pere Estadella
Jordina Ros i Pere Estadella
Jordina Ros i Pere Estadella
Jordina Ros i Pere Estadella
Jordina Ros i Pere Estadella
bottom of page