top of page

INFINITE SCROLL
Genís Bagés
Del 30 d'abril a l'11 de juny de 2022

L'any 2006 el dissenyador d'interfícies Aza Raskin va crear un sistema informàtic, infinite scroll, que permet a les persones usuàries, especialment de xarxes socials, carregar nou contingut web sense que hagin de prendre cap decisió, de forma automàtica. D'aquesta forma, i amb el simple gest de lliscar el dit per damunt de la pantalla del mòbil, es genera un mar d'informació que ens atrapa i ens enganxa a l'ús d'aquestes tecnologies. El sistema ens permet, així, poder desplaçar-nos per una finestra, generalment cap a baix, sense necessitat d'interactuar amb elements de paginació i navegació.

 

En aquell moment, Raskin tenia 22 anys i era cap d'user experience a Mozilla. Avui en dia, es penedeix d'haver ajudat al fet que les xarxes socials siguin tan addictives, comparant-les amb la cocaïna. Davant aquesta allau d'informació (cada segon s'envien 6.000 tuits, més de 740.000 whatsapps i es fan 694 posts a Instagram), els últims estudis sobre capacitat de concentració humana asseguren que, ara mateix, està en uns 8 segons. I que es redueix any rere any.
 

A Infinite Scroll, l'artista i músic Genís Bagés pren aquest punt de partida per desenvolupar el seu discurs (musical i visual, sonor i tangible) utilitzant el found footage i una sèrie de vídeos animats recuperats de YouTube, musicant-los amb una estètica drone. Alhora, permet a l'espectador participar de la instal·lació jugant amb diversos samplers i loops i fins i tot comunicar-se amb l'artista a temps real.

Vicent Fibla

bottom of page